utorok 17. novembra 2020

Markus Zusak: Zlodejka kníh - odporúča Michaela Fedičová

 

    Zlodejka kníh patrí podľa môjho názoru ku knihám, ktoré vám zmenia pohľad na históriu a aj samotnú II. svetovú vojnu.  Ak sa pustíte do čítania, neoľutujete a knihu budete hltať stránku po stránke, pričom pomaly ale isto sa budete vžívať do jej deja.

    Markus Zusak, ktorý túto skvelú knihu napísal, je Austrálsky spisovateľ, ktorý v roku 2014 získal cenu Margaret Edwardsovej za prínos v oblasti literatúry pre mládež.  Jeho dielo Zlodejka kníh bolo preložené do viac ako 30 jazykov a v niektorých štátoch sa stalo dokonca bestsellerom. Zlodejka kníh bola v roku 2013 sfilmovaná.

    Na začiatku sa zoznámite s naozaj zaujímavým a tajomným rozprávačom, ktorého identitu sa dozviete až po dočítaní diela. Kniha opisuje hrôzy druhej svetovej vojny a jej vplyv na život mladej židovskej dievčiny Liesel. Kvôli narastajúcemu vplyvu Adolfa Hitlera v Nemecku sa jej šťastný život zmení a Liesel sa skrýva pred realitou, ktorá je čoraz viac krutejšia v pivnici jej adoptívnych rodičov. Na tomto mieste Liesel začína čítať knihy, ktoré si zohnala rôznymi, niekedy až  nelegálnymi spôsobmi. Práve spomínaná pivnica sa stane dôležitým miestom, ktoré vás počas čítania knihy prinúti sa usmievať nad Lieselinou dobrosrdečnosťou, ale aj plakať nad jej osudom.

    Kniha je napísaná naozaj veľmi výnimočným spôsobom. Vety sa vám po jej čítaní doslova zaryjú do pamäte, niektoré však aj do srdca. Ak knihu dočítate, verte mi, budete na ňu spomínať ešte niekoľko rokov.

    Podľa môjho názoru by si toto dielo mal raz za život mal prečítať asi každý človek. Ja osobne knihu prirovnávam k tak dôležitým dielam ako je napr. Mengeleho dievča. Príbeh síce nie je z tak krutého prostredia a nie je ani tak brutálny, ale hovorí o živote jedného dievčaťa, ktorý je pretkaný smútkom, veľkou bolesťou, ale aj radosťou a odhodlaním čítať knihy a vzdelávať sa aj napriek všetkým prekážkam.

Ďakujem za váš čas, ktorý ste venovali čítaniu mojej recenzie na túto skvelú knihu a v závere pripájam niekoľko citátov.

„Jedna bola zlodejka kníh, druhý kradol oblohu“

„Niekedy ma to zabíja ako ľudia umierajú“                

„ Som lovený ľuďmi“

Michaela Fedičová


Čítali ste túto knižku? Máte nejaké otázky? Neváhajte a napíšte ich do komentárov :-)

zdroj: https://mrtns.eu/tovar/_l/77/l77175.jpg?v=1547475972

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára