nedeľa 8. novembra 2020

Pam Jenoff: Vlak sirôt - odporúča Loretta Verbová

Čo čítajú naši gymnazisti? Všeličo, no Loretta si vybrala príbeh, v ktorom sa strieda rozprávanie dvoch postáv: Židovky Astrid a Holanďanky Noa. 

 Astrid pochádza zo známej cirkusantskej rodiny. Vydala sa za nemeckého dôstojníka a žila s ním v Berlíne. Prišiel však príkaz, že nemecký dôstojník nemôže mať za manželku Židovku, a tak sa Astrid musela vrátiť domov. Ten však už nemala, pretože ich dom okupovali Nemci a nevedela, kde je jej rodina. Nevedela ani to, či vôbec žijú. Prichýlil ju Herr Neuhoff. Kedysi to bol ich konkurenčný cirkus. Astrid nemala na výber. Nemala kam ísť a aj keď sa cítila, akoby zradila svoju rodinu, stala sa opäť artistkou.

Noa je mladé dievča, ktoré vyhnali rodičia z domu, pretože čakala dieťa s nemeckým vojakom. Dostala sa do zariadenia, kde svoje dieťa porodila, ale hneď jej ho vzali. Potom ostala na ulici. Našla si prácu na železničnej stanici. Upratovala tam. Bola tam aj malá komôrka, v ktorej mohla bývať. Jedného dňa začula zvláštne zvuky, ktoré vychádzali z vagóna. Boli tam malé bábätká. Niektoré boli mŕtve, ale niektoré ešte žili. Zobrala si jedno a rozhodla sa, že ho zachráni. Husto snežilo, ale vydala sa na cestu cez lesy. Nemala však dosť sily. Od vyčerpania spadla aj s bábätkom. Precítila sa až v teple. Bola u pána Neuhoffa. Ak chcela Noa zostať a mať strechu nad hlavou, tiež musela pracovať pre cirkus. Stala sa z nej artistka na hrazde pod prísnym dohľadom skúsenej Astrid, ktorá ju učila všetky akrobatické kúsky...

V knihe cirkus nezohráva najdôležitejšiu úlohu. Príbeh je skôr o tom, ako si dve ženy budovali priateľstvo a o ich osudoch. Je to fikcia, ale ak by som o tom od začiatku nevedela, tak o tom neviem ani teraz. Opisovala aj nevinné obete vojny a to, aké hrozné bolo toto obdobie pre tých, ktorí ho museli zažiť. Opisovala smútok, sklamanie, ale aj nádej. Pretože títo ľudia nikdy neprestali veriť, že raz sa to všetko skončí.

Tento príbeh by si mali prečítať všetci, ktorí majú radi vojnovú literatúru a fikciu...



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára