pondelok 2. novembra 2020

Nočný cirkus (Erin Morgenstern) - odporúča Tomáš Üveges

 Nočný cirkus je prvotina autorky Erin Morgenstern a uchvátila ma na prvý pohľad - dizajn obálky je naozaj čarovný. Taká bola aj celá kniha.

Celia je dcérou svetoznámeho kúzelníka, Marco je sirota. Obaja sa ocitnú v akejsi súťaži organizovanej ich opatrovníkmi - rivalmi. Informácií o nej majú veľmi málo, vedia však, že hlavným dejiskom bude novootvorený Le Cirque des Rêves (cirkus). Kým Celia vystupuje priamo v ňom ako iluzionistka, Marco je asistentom jeho zakladateľa a pracuje na diaľku.

Cirkus je celkom špecifický, svoje brány totiž otvára presne o polnoci a vopred svoj príchod nijak nehlási. Ladený je do čiernobiela a okrem Celie tam vystupuje mnoho ďalších postáv, s ktorými sa v priebehu knihy často stretávame a spoznávame ich príbehy. 

Celia ani Marco netušia, že sú protivníci a zamilujú sa, čo súťaž skomplikuje. Do jej priebehu sú chtiac-nechtiac zapojení aj ostatní účinkujúci.

Kniha bola prepletaná kapitolami, kde sa autor prihovára čitateľovi a vťahuje ho do cirkusu. Jeho opisy sú fakt podrobné a celý štýl písania bol zaujímavý. V prvej polovici sa mi zdala komplikovaná štruktúra, keďže kniha nie je písaná chronologicky a bolo ťažšie si tie udalosti predstaviť na nejakej časovej osi. 

Je škoda, že niektoré postavy neboli až tak rozpracované, ale ku všetkým sme získali aspoň aký-taký príbeh. Hoci sa občas zdalo, že tie príbehy sa netýkajú hlavnej línie, neskôr ma kniha potvrdila o opaku. Veľmi sa mi páčila aj mladšia generácia (dvojičky Widget a Poppet a ich kamarát Bailey) a komunita fanúšikov, ktorá sa okolo Le Cirque des Rêves vytvorila.

Nočný cirkus nie je kniha plná akcie, písaná je pohodovo a so zapojením fantázie sa číta naozaj ľahko. Už pri prvých stránkach ma vtiahla do deja a nevedel som sa od nej odtrhnúť. Odporúčam ju každému, kto chce zažiť niečo kúzelné.


Citáty

“Musíš pochopiť svoje limity, aby si ich mohla prekonať.” - Hector Bowen

“Ľudia vidia to, čo chcú vidieť. A vo väčšine prípadov to, čo sa im povie, že vidia.“ - pán A. H.

“Ale sny sa môžu zmeniť na nočné mory.” - pán A. H.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára