štvrtok 15. júla 2021

J. D. Salinger: Deväť poviedok (odporúča N. Pappová)

 

Dnes by som vám veľmi rada predstavila jednu z kníh, ktorú som si prečítala len prednedávnom a ešte stále som z nej zaskočená. Poviedky sú napísané tak, že čitateľ nad nimi musí dlho premýšľať, aby pochopil ich skutočný význam. Aj mne to trošku trvalo, no po naštudovaní života autora a pochopení doby, v ktorej žil, mi jednotlivé príbehy začali dávať zmysel. Ide o knihu od J. D. Salingera pod názvom Deväť poviedok. 

Zdroj: https://d315r3mbg9gyit.cloudfront.net/assets/Uploads/_resampled/CroppedImage480340-1616.jpg


Ako už hovorí jej samotný názov, dielo pozostáva z 9 krátkych príbehov, ktoré nie sú nijak obsahovo prepojené, no ich spoločným znakom je, že sa všetky odohrávajú v povojnovej Amerike🌎, pričom opisujú príbehy bežných ľudí a dopad vojny na ich životy. Stretneme sa tu napríklad so Seymourom, mladým vojenským veteránom, ktorý sa odhodlá pre odvážne rozhodnutie, so smelým Teddym, ktorý už v detstve našiel filozofiu a zmysel svojho života alebo s Virginiou, ktorá po jednom rozhovore prehodnotí svoje priority. Všetky témy sú nadčasové, vypovedajú o životných hodnotách a práve preto zaujmú čitateľa každého veku.

 Deväť poviedok nesklamalo, podobne ako ďalšie diela od tohto autora, ktoré vynikajú svojou priamočiarosťou a otvorenosťou. Nečakajte žiadnych hrdinov, ktorí idú spasiť svet, ani mladé princezné, ktoré nájdu lásku svojho života. Táto kniha opisuje ľudí takých, akí naozaj sú, so všetkým dobrým i zlým. Autor sa nebojí poukázať na ich starosti a pristupuje k nim ľudsky a prirodzene. Na rozdiel od podobnej beletrie sa táto kniha neriadi žiadnymi pravidlami, čo sa môže zdať chaotické až nezmyslené, no pri dôkladnejšej analýze môžeme spozorovať hlboký význam jednotlivých poviedok 💭 Odrážajú neskreslenú realitu vtedajších dní, najmä psychické rozpoloženie jednotlivých postáv 🧠

Po prečítaní Deviatich poviedok som pochopila, prečo si zaslúžili svoje miesto vo svetovej literatúre ️ Sú vo všetkých ohľadoch jedinečné, a tým aj unikátne. Nemajú štandardnú stavbu písania príbehov, dokonca ani rozprávač nie je vždy dôveryhodný, no práve vďaka tomu vynikajú. Postavy si robia, čo chcú a nikdy neviete predvídať, čo sa udeje ďalej. Ak sa rozhodnete, že si ich prečítate, prajem vám zmysel pre absorbovanie každej myšlienky a hlavne kvalitný umelecký zážitok.

Nikoleta Pappová 🙂

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára