štvrtok 11. mája 2017

J. K. Rowlingová – Rozprávky Bardla Beedla

Mám tušenie, že si každý pamätá, ako Hermiona čítala HarrymuRonovi príbeh O troch bratoch. Práve toto je zbierka poviedok, kde sa nachádza aj tento príbeh. Okrem neho tu nájdeme aj ďalšie zaujímavé príbehy zo sveta čarov a mágie.

zdroj: https://www.buxcafe.sk/public/40/b7/af/48904_55578_Rozpr.BardaBeedla3.gif

            J. K. Rowlingová je britská spisovateľka, ktorá sa rozhodla, že si vytvorí svet podľa vlastných predstáv, ktorý budem plný čarov a mágie. Bol to jej sen, že raz zaujme všetky vekové kategórie a napokon sa jej to aj splnilo. Vždy sa rada stretáva so svojimi fanúšikmi. Ba dokonca prostredníctvom románu Harry Potter je známa po celom svete.

            Zo všetkých príbehov ma zaujal najmä ten O troch bratoch. Mnoho ľudí ho pozná nielen vďaka filmu, ale aj knihe. Rozpráva nám príbeh o Daroch smrti, ktoré dostali bratia priamo od Smrti. Každý z bratov sa od seba líšil. „Najstarší brat mal bojovného ducha, a tak si vyžiadal taký mocný prútik, s ktorým porazí v súboji každého súpera.“ Toto nám poukazuje na to, že bol lakomý. „Druhý brat bol veľmi namyslený a rozhodol sa, že Smrť ešte väčšmi poníži. Vyžiadal si preto moc vrátiť ľudí to sveta mŕtvych.“ Druhý brat je nám podaný ako typický príklad namysleného človeka. „Najmladší brat bol najmúdrejší, ale aj najskromnejší, a on Smrti neveril. Preto požiadal o niečo, vďaka čomu by odvtedy mohol chodiť po svete tak, aby ho Smrť nemohla nájsť. Smrť mu veľmi neochotne podala svoj neviditeľný plášť.“ Autorka nám ukazuje to, akí sú aj dnešní ľudia.
zdroj: http://www.citaj.to/images/deathly_hallows_wallpaper.jpg

            Kniha obsahuje 5 poviedok rôzneho typu. Na konci každej jednej je stručný komentár a ponaučenie od profesora Dumbledora. Je to len niekoľko stranová knižka, čiže jej čítanie vám nezaberie veľa času. Hlavne ten čas pobeží pri čítaní dosť rýchlo.
            Čítaním tejto knihy som si spríjemňoval nedeľňajšie poobedie. Príbehy sú krátke, no veľmi pútavé. Keď som sa nad nimi zamýšľal, tak som mal pocit, že autorka nám chcem ukázať, aký je dnešný svet.
            Knihu som si kúpil hlavne z toho dôvodu, aby som mal kompletnú zbierku kníh z čarodejníckeho sveta. Koho zaujíma aj niečo iné okrem hlavného príbehu, tak ju vrelo odporúčam aspoň ako malé odreagovanie od každodenného zhonu.

Dávid Abaházi

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára